English en
Lovisa Palmgren gör praktik på Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning under våren 2023
Den näringspolitiska avdelningen på Stockholms Handelskammare tar varje termin emot praktikanter från universitet och högskolor. Lovisa Palmgren gör praktik under våren 2023. Foto: Daniel Ivarsson

Så är det att göra praktik på Stockholms Handelskammare

Med möjlighet till utveckling, utmaningar, kunskap och bra arbetsmiljö söker flera studenter praktikplats på Stockholms Handelskammare varje år. Möt Lovisa Palmgren, som valt att göra sin praktik på den näringspolitiska avdelningen.

Lovisa Palmgren läser mastersprogrammet i statsvetenskap på Stockholms universitet och gör sin praktikperiod på Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning under våren 2023. 

Praktiken, som pågår under en termin, är avslutningen på programmet och i början av juni tar Lovisa Palmgren sin masterexamen. Valet av praktikplats blev för Lovisa Palmgren viktig då det också blir det första steget ut i arbetslivet och efter noga eftertanke föll hennes val på att ansöka om praktik på Stockholms Handelskammare. 

– När jag sökte praktik letade jag efter en praktikplats där jag upplevde att det fanns stor utvecklingspotential. Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning kändes som en spännande och aktiv arbetsplats – inte minst utifrån deras kraft inom påverkan och opinionsbildning, och för min del stack det ut. Mötesplatsen, näringslivet och de områden som Stockholms Handelskammare driver frågor inom kändes intressant och är, enligt mig, unikt bland övriga praktikplatser, säger Lovisa Palmgren, och fortsätter:  

– En annan aspekt som lockade med praktikplatsen var Stockholms Handelskammares arbete med att göra Stockholm till den bästa huvudstadsregionen i Europa. I och med att jag bor i Stockholm ligger frågan mig nära hjärtat, samtidigt som det är något jag som stockholmare ständigt lever i och påverkas av. Jag märker också att efter det att jag fick praktikplatsen pratar jag mer med andra om detta vilket resulterar i att de också engageras. Det är en rolig effekt.  

LÄS ÄVEN: Näringspolitiska avdelning söker praktikanter till hösten 2023

Praktikanter får testa på många arbetsuppgifter

Den näringspolitiska avdelningen på Stockholms Handelskammare tar varje termin emot praktikanter från universitet och högskolor. Oftast studerar studenterna ekonomi eller statsvetenskap på mastersnivå, även om det kan hända att också studenter i slutet av sin kandidatexamen i statsvetenskap, ges möjlighet att göra sin praktikperiod på arbetsplatsen. 

Under handledning av erfarna medarbetare ser Stockholm Handelskammare till att ge praktikanterna intressanta, utvecklande arbetsuppgifter och ser ständigt till att inkludera dem i verksamhetens syfte och mål. En upplevelse som Lovisa Palmgren delar: 

– Jag har varit här i snart en månad och har redan hunnit testa flera olika arbetsuppgifter. Jag har bland annat fått göra research, varit engagerad i manusarbete och tagit fram frågor inför seminarium, skrivit eventinbjudningar till hemsidan, och deltagit vid externa seminarium och medlemsmöten. Framöver kommer jag också vara med i planeringen av seminarium, events och rapportsläpp och bistå med underlag.

Lär sig mycket om politik och opinionsbildning

Frågorna som Stockholms Handelskammares näringspolitiska avdelning driver är lika många som arbetsuppgifterna är varierande. På avdelningen bedrivs påverkansarbete inom bland annat bostadsmarknad, grön omställning, infrastruktur, social hållbarhet, stadens attraktivitet och trygghet och säkerhet, och som praktikant är det möjligt att testa på att arbeta mer fokuserat med ett av ämnesområdena.  

– Under praktikperioden har jag getts möjlighet planera något mer eget där jag får vara med från start till slut. Hittills har jag arbetat mycket med frågor som rör stadsutveckling, och nu kommer jag att gå över till att arbeta med trygghet och säkerhetsfrågor för näringslivet. Det är kul för jag upplever att jag verkligen ges utrymme att arbeta med ämnen och arbetsformer som jag är intresserad av. Mina kollegor är väldigt öppna och flexibla, säger Lovisa Palmgren. 

Vad är det roligaste du har fått uppleva under din praktikperiod hittills?

– Helt klart alla rundabordssamtal och seminarium där medlemsföretagen diskuterar och lyfter fram frågor och utmaningar. Generellt sett lär jag mig så otroligt mycket om politik, främst i och hur det påverkar Stockholmsregionen, från olika event och möten med kollegor. Stockholms Handelskammare är en näringslivsorganisation som arbetar med många, breda och viktiga frågor så alla dagar innebär en spännande arbetsdag! Här är man verkligen i politikens vardag och det händer nya saker hela tiden, säger Lovisa Palmgren. 

Vill du också göra praktik på Stockholms Handelskammare? Ansök här.

Lovisas fem bästa tips till studenter som söker praktik

  1. Undersök marknaden och gör en bred research. Du kanske kan hitta företag eller organisationer  som du initialt inte trodde tog emot praktikanter från din utbildning. Gör research på företaget och få en god inblick i deras verksamhet. 
  2. Var noggrann och kreativ med ditt CV och personliga brev. Var ärlig. 
  3. Om det känns intressant: Fråga hur jobbmöjligheterna efter praktiktiden ser ut.  
  4. Se till att få en god överblick av vad din roll som praktikant innebär. Om något känns oklart eller behöver förtydligas: Våga fråga!  
  5. Konkretisera vad du vill få ut av en praktik på just det företaget och vilka mål har du eller vilka kunskaper eller färdigheter som är viktiga för dig att jobba med och bli bättre på. Vad vill du lära dig under din praktikperiod?  
Hedda Jakobsson

Hedda Jakobsson

Näringspolitisk strateg – föräldraledig 08-555 100 09 hedda.jakobsson@stockholmshandelskammare.se E-mail
Uppdaterat september 1 2023 Publicerat mars 1 2023