English en
På internationella kvinnodagen talade bland andra Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på ett seminarium om ett mer jämställt näringsliv. Modererade gjorde Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.
På internationella kvinnodagen talade bland andra Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på ett seminarium om ett mer jämställt näringsliv. Modererade gjorde Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Daniel Ivarsson

Allt att vinna på ett mer jämställt näringsliv

Varför minskar andelen kvinnliga vd:ar på börsen, och vad krävs för att skapa ett mer jämställt näringsliv? På internationella kvinnodagen den 8 mars bjöd Stockholms Handelskammare in till seminariet "Vad vinner vi på ett mer jämställt näringsliv – och vad är det som dröjer?" för att få svar på dessa frågor.

Sveriges självbild är tydlig: vi som land är jämställda, kvinnor har sedan länge tagit plats på arbetsmarknaden och är till och med överrepresenterade inom akademiska utbildningar. Men tittar man på vd-positioner, i styrelserummen, i nystartandet av bolag och i vem som får det eftertraktade riskkapitalet så återspeglas inte jämställdheten.

I dag ser vi till och med att andelen kvinnliga vd:ar på börsen minskar.

I samband med internationella kvinnodagen bjöd vi tillsammans med representanter från näringslivet och politiken in till seminariet ”Vad vinner vi på ett mer jämställt näringsliv – och vad är det som dröjer?”. Diskussionerna handlade bland annat om hur vi kan skapa ett mer jämställt entreprenörskap, chefskap, ledarskap och ägande inom det svenska näringslivet – och alla de vinster som kommer med att öka mångfalden i alla typer av bolag.

Se hela seminariet här nedan.

Medverkande

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister
Rasmus Nerman, vd, Apoteket AB
Lina Thomsgård, författare, debattör, grundare, Stockholms Kvinnohistoriska
Anna Stenberg, Chief People & Platform Officer, Kinnevik
Andreas Grape, grundare och vd, Nordic Angels
Susanne Najafi, grundare, BackingMinds VC
Joakim Säll, koncernchef, Michaël Berglund
Maria-Pia Hope, Managing Partner, Vinge

Seminariet modererades av Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.

Publicerat mars 12 2024