Säkerhetsexperten: Så hotas det svenska valet av påverkanskampanjer

Den 11 september är det val i Sverige. Hur stort är hotet från desinformationskampanjer inför valet 2022?
– I samband med val strävar utländska enheter bland annat efter att avskräcka målgrupper från att delta i valprocessen, säger Paul Goldenberg, amerikansk expert inom desinformation, som deltog i Stockholms Handelskammares seminarium ”Desinformation – så påverkas det svenska valet”.
Paul Goldenberg, Miller Center for Community Protection
Paul Goldenberg, amerikansk expert på cybersäkerhet, en av deltagarna i Stockholms Handelskammares seminarium ”Desinformation – så påverkas svenska valet”. Foto: Stockholms Handelskammare

Desinformationskampanjer med syfte att avsiktligt sprida falska och vilseledande uppgifter för att bland annat påverka människors attityder, handlande och ställningstagande, är ett ämne som blir extra relevant inför ett politiskt val. Den 11 september är det riksdagsval i Sverige. Det väcker frågan om hur utländska och inhemska manipulations- och påverkanskampanjer kan riskera att angripa Sverige.  
 
– Utländska statliga och icke-statliga aktörer utnyttjar informationsaktiviteter som en del av breda kampanjer för att plantera oenighet, manipulera den offentliga diskursen och misskreditera valsystemet för att undergräva demokratins pelare, säger Paul Goldenberg. 

LÄS OCKSÅ: Polisexperten: Det krävs för att minska brottsligheten i Stockholm

Fria val kännetecknande för alla länders demokrati

Han är amerikansk expert och internationell rådgivare inom bland annat desinformation, cybersäkerhetspolitik, bekämpning av terrorism och informationsutbyte, samt rådgivare för transnationell säkerhet vid Rutgers University i New Jersey.

Paul Goldenberg har också lång erfarenhet som polis i New Jersey och Florida. Han är, tillsammans med flera amerikanska och kanadensiska poliskollegor, inbjuden till Stockholm av Stockholms Handelskammare för att dela med sig av sina kunskaper gällande desinformation och bekämpning av organiserad brottslighet.  
 
– Rättvisa och fria val är ett kännetecken för alla länders demokrati. Folkets förtroende för värdet av deras röster är främst beroende av säkerheten och motståndskraften hos den infrastruktur som möjliggör det landets val. En valprocess som är både säker och motståndskraftig är därför ett viktigt nationellt intresse och en av regeringens högsta prioriteringar, säger Paul Goldenberg, och fortsätter:

– Var och en av oss spelar en avgörande roll för att säkerställa att nationens valinfrastruktur – inklusive dess system, nätverk, fysiska utrymmen och processer – skyddas från motståndare och cybersäkerhetshot.

LÄS ÄVEN: Valet 2022: Så vill politikerna förändra Stockholm

Paul Goldenberg om utländska aktörers tre största mål för desinformationskampanjer inför ett val

  1. Att avskräcka målgrupper från att delta i valprocessen genom att sprida innehåll som tyder på att deras röster inte spelar någon roll eller genom innehåll som vilseleder väljarna om röstningsprocessen. 
     
  2. Påverka valet av kandidater genom att bland annat sprida påhittat och gynnsamt innehåll om föredragna kandidater samt påhittat eller nedsättande innehåll om missgynnade kandidater. 
     
  3. Skada allmänhetens uppfattning om ett rättvist och fritt val genom att sprida falskt eller vilseledande innehåll angående valprocesser och valresultat.

Så skapas desinformationskampanjer

Desinformation och felaktig information utgör vad som definieras som ”informationsaktiviteter” som används för att skapa kaos, förvirring och splittring. Det finns flera sätt dessa påverkanskampanjer kan ta sig uttryck genom. 
 
– Dessa desinformationskampanjer, som genomförs i samverkan med cyberattacker mot valinfrastruktur, kan förstärka störningar i valprocesser och allmänhetens misstro mot valresultaten, säger Paul Goldenberg, och fortsätter:

– Stulen eller förfalskad information kan strategiskt läckas för att skapa falska narrativ. Att kapa personas online, fördärva eller ändra webbplatser som riktar sig till allmänheten kan utnyttjas för att påverka den allmänna opinionen. Inriktning mot statliga system kan användas för att skapa historier som leder till misstro mot regeringens förvaltning av medborgarinformation. 

Var kommer de största desinformationshoten ifrån? 
 
– Desinformation är ingen ny utmaning utan något som har förvärrats av hastigheten och räckvidden för ny kommunikationsteknik. Det möjliggör större tillgång till och enklare spridning av falsk information. Det gör även att kostnaderna för dagens desinformation har minskat avsevärt samtidigt som omfattningen har utökats. Memes, förfalskningar, manipulerade foton, gruppchattar och stora online-nätverk ökar räckvidden för desinformation exponentiellt, något som förstärks av bland annat botar och nättroll. 
 
När försvaret mot desinformation förbättras kommer påverkansaktörer att fortsätta att förnya sig för att undvika att bli upptäckta. Paul Goldenberg ser att artificiell intelligens, AI, kommer att bli ett verktyg som kommer att öka mängden desinformationskampanjer i en skala som aldrig tidigare skådats.  
 
– Inom en snar framtid kan en desinformationskampanj enkelt genomföras genom att mata in instruktioner i en maskin, som sedan tar fram innehåll i miljontals uttag som främjar ett skadlig narrativ. Att mildra effekterna av AI-genererat desinformationsinnehåll kommer att vara en stor utmaning och kommer att kräva både tekniska lösningar och djupare integration av bästa praxis för mediekunskap på alla nivåer i samhället, säger han.

Paul Goldenbergs råd till företag som vill undvika hot från påverkanskampanjer

  1. Gör en riskanalys

    Finns det några områden där du är unikt sårbar? Nuförtiden kan det betyda att man har band till Ryssland, skaffar varor från uiguriska provinser i Kina eller går ut offentligt med politiska åsikter, till exempel som Patagonia och Ben & Jerry's. Det portugisiska oljebolaget Galp drabbades av ett falskt pressmeddelande där det stod att de avslutade sitt projekt i Moçambique. De var enligt uppgift måltavla för miljöaktivister som var upprörda över deras aktiviteter där. Finns det följdhändelser som aktivister kan försöka utnyttja, såsom styrelsemöten, produktlanseringar, nya partnerskap?
     

  2. Få tillgång till data från sociala medier 

    För att identifiera vad kunder, allmänheten, kommentatorer och influencers säger om dig är det viktigt att få tillgång till stora mängder sociala mediedata. Du bör inte bara leta efter ditt företagsnamn och produktnamn, utan efter information som är relevant för din bransch. Leta efter kommentarer om partnerföretag eller affärspartners, eller efter åsikter om saker som du offentligt förespråkar.  
     

  3. Var redo att agera mot desinformationskampanjer

    Ha ett team för sociala medier som är redo att omedelbart avslöja eller klargöra falsk eller vilseledande information om ditt företag.

Se seminariet: ”Desinformation – så påverkas det svenska valet”