English en
Åtta experter om hur Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion.
I en serie i åtta delar berättar experter från näringslivet och politiken om vad de tror krävs för att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion. Foto: Johan Bjurer/Mostphotos

Serie: ”På väg mot Europas bästa huvudstad”

Vid en samlad bedömning av 27 europeiska huvudstäders konkurrenskraft 2022 placerar sig Oslo på första plats. Stockholm kommer på andra plats. I en serie har Stockholms Handelskammare intervjuat flera experter som ger sin bild av hur Stockholm ska nå målet att bli Europas bästa huvudstad.

Stockholms Handelskammare arbetar för målet att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstad – och är nära målet, men har ännu inte nått hela vägen fram. En unik kartläggning visar att den svenska huvudstaden hamnar på plats två i en mätning av 27 huvudstäder i Europa.  

LÄS MER: Rapport: ”Europas bästa huvudstad?”

I serien ”På väg mot Europas bästa huvudstad” har Stockholms Handelskammare intervjuat flera experter inom näringslivet och politiken om hur deras tankar går kring hur Stockholm ska nå målet att hamna högst upp på listan över Europas bästa huvudstäder.

Del ett i serien: ”Man är nödgad att samspela”

När rapporten presenterades på Stockholms Handelskammare var Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen i Stockholm och tidigare klimat- och miljöminister i Norge, en av de inbjudna panellisterna.  

– Jag tror att Stockholms främsta utmaning ligger i de sociala frågorna som trygghet och bostäder, säger Vidar Helgesen, som understryker att Stockholm med sin andra plats är snuddande nära målet.  

Del två i serien: ”Jag tror på att resa runt i Norden för att lära oss”

Jan Vapaavuori, som tidigare varit såväl borgmästare i Helsingfors som närings- och bostadsminister i Finland, säger att det går att finna inspiration till nya stadslösningar i exempelvis USA, Shanghai eller Singapore.

– Men jag tror ännu mer på att resa runt i Norden för att lära oss mer eftersom det som andra nordiska städer har tagit i bruk är något som är enkelt att ta i bruk också i ens egen stad. Om vi hittar på något som är tufft i Singapore så kan det vara relativt svårt att få igenom det här hos oss medan det som Köpenhamn eller Oslo har gjort är enklare att adaptera.

Del tre i serien: ”Måste förstå att alla system hänger ihop till en helhet”

Om Stockholm ska bli Europas bästa och mest hållbara huvudstad måste politiken – trots ett svårt politiskt läge efter pandemin och med det pågående kriget i Ukraina – prioritera de breda hållbarhetsfrågorna och förstå att dessa frågor är relaterade till varandra. Det menar Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna.

– Det här är stora frågor som kräver ett långsiktigt systemtänk med breda politiska lösningar inom strategiskt viktiga områden kopplade till elektrifiering, utveckling av energisystem och långsiktiga investeringar i infrastruktur. Där tror jag att vi behöver mer samverkan mellan olika politiska partier så att man får långsiktighet och det skulle jag gärna se i valrörelsen, säger Johan Kuylenstierna.

Stockholms Handelskammares Europaindex visar att en av Stockholms största svagheter är långa pendlingstider och vd Andreas Hatzigeorgiou menar att det krävs satsningar på bland annat förbättrad cykelinfrastruktur för att kompensera för problemen.

Del fyra i serien: ”Den här frågan måste vi ta tag i och det nu”

Trots att Stockholm alltså placerar sig på en andra plats i den samlade bedömningen av de europeiska huvudstäders konkurrenskraft så återfinns den svenska huvudstaden i indexbotten när det kommer till bostadssituationen.

– Då är det ju enkelt, då är det tydligt – den här frågan måste vi ta tag i och det nu, säger Vasakronans vd Johanna Skogestig.

Del fem i serien: ”Förvånande att vi rankar så otroligt lågt på kapitalbeskattning”

– Man hör ju ständigt i media att det är alldeles för förmånlig kapitalbeskattning i Sverige men vi ser ju här att vi ligger runt tjugonde plats av 27 länder i Europa, säger Klas Tikkanen, Chief Operating Officer på Nordic Capital.

För att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstad lyfter han en rad förbättringsåtgärder och listar först bostadsfrågan.

– Politiskt är det komplicerat men i sak är det inte särskilt komplicerat att lösa, säger han om situationen på Stockholms bostadsmarknad – där den svenska huvudstaden utmärker sig i botten av rankingen.

Del sex i serien: ”Släpp lös innovationskraften och ta bort regler”

Stockholm skulle kunna göra mycket mer för innovationsklimatet om staden bara fick chansen. Det säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M), Stockholms stad, som bland annat önskar sig innovationszoner:

– Platser där du får experimentera, där man verkligen har möjlighet att skapa innovation och testa saker i stadsmiljö. Det skulle jag tycka var väldigt välbehövligt. Det får vi inte i dag och det hämmar mycket av innovationskraften, säger hon.

Uppdaterat september 4, 2023 Publicerat 1 juli 2022