English en

Nyheter

Här hittar du nyheter från Stockholms Handelskammare.

På internationella kvinnodagen talade bland andra Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på ett seminarium om ett mer jämställt näringsliv. Modererade gjorde Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.
Artikel 12 mars 2024

Allt att vinna på ett mer jämställt näringsliv

Varför minskar andelen kvinnliga vd:ar på börsen, och vad krävs för att skapa ett mer jämställt näringsliv? På internationella kvinnodagen den 8 mars bjöd Stockholms Handelskammare in till seminariet "Vad vinner vi på ett mer jämställt näringsliv – och vad är det som dröjer?" för att få svar på dessa frågor.

Under Capital of Finance: Summit medverkande bland andra Oscar Hållén, Jens Henriksson, Charlotte C. Månsson och Eirik Winter.
Artikel 12 mars 2024

Finanssektorn: Så kan Stockholms finanscentrum fortsätta stärka positionen

Som norra Europas ledande finanscentrum, hur kan Stockholm stärka sin position och fortsätta att blomstra i ett ständigt föränderligt finansiellt landskap? Och vilken är finanssektorns roll i den gröna omställningen? Det diskuterades när Stockholms Handelskammare bjöd in till ”Capital of Finance: Summit”.

Under seminariet "Tvärnit i byggandet – och konsekvenserna för Stockholm och Sverige” medverkade Anna Breman, förste vice riksbankschef.
Artikel 21 februari 2024

Krisen i byggbranschen – det här blir konsekvenserna

Som ett resultat av stigande räntor, ökade kostnader och ett osäkert omvärldsläge har bostadsbyggandes förutsättningar snabbt kastats om. För att belysa utmaningarna i den krisande byggbranschen bjöd Stockholms Handelskammare in till seminariet ”Tvärnit i byggandet – och konsekvenserna för Stockholm och Sverige” där Anna Breman, förste vice riksbankschef, flera branschexperter samt beslutsfattare från politiken diskuterade dagens utmaningar på svensk bostadsmarknad.

Andreas Hatzigeorgiou och Daniella Waldfogel kommenterar byggkrisen i Sverige
Artikel 20 februari 2024

Ny rapport: Notan för byggkrisen kan bli över 1 000 miljarder kronor

Om byggkrisen fortsätter och inga åtgärder sätts in kan Stockholms- och Uppsala län få se ett aggregerat produktionsbortfall under åren fram till 2030 på motsvarande 343 miljarder kronor. Beräknat på hela landet visar samma scenario ett produktionsbortfall på över 1000 miljarder kronor. Utöver att bostadsbristen kommer att förvärras kommer sysselsättningen att minska kraftigt i den breda byggsektorn.

Under Disting 2024 samlades näringslivet, politiken och akademin för att inviga storsatsningen på Norduppland.
Artikel 13 februari 2024

Tillväxtboost i Norduppland i fokus på årets Disting

Under ett energifyllt Disting samlades representanter från Uppsalas politik, näringsliv och akademi för att tillsammans inviga storsatsningen på Norduppland som tillväxtkluster.

Rapport: "Kriminella entreprenörer – en studie av den organiserade brottslighetens kopplingar till näringslivet"
Artikel 16 januari 2024

Ny rapport visar kopplingarna mellan näringslivet och den organiserade brottsligheten

Den kriminella ekonomin omsätter varje år mellan 100 och 150 miljarder kronor i Sverige, något som bland annat möjliggörs via legala affärsverksamheter. Nu publicerar Stockholms Handelskammare en ny forskningsrapport, ”Kriminella entreprenörer”, som granskar kopplingen mellan organiserad brottslighet och det svenska näringslivet.

24 saker att se fram emot med 2024.
Artikel 11 januari 2024

24 ljuspunkter att markera i kalendern

Nytt år med nya möjligheter. Här är listan över det som vi ser fram emot och det vi hoppas ska ske under 2024.

Uppsalafrukost 2023
Artikel 10 januari 2024

Svarta svanar 2024 – en utblick från ”Spaning Samtiden”

Vilka svarta svanar skymtar vid horisonten? Niklas Ekdal, journalist, författare och programledare, var en av deltagarna när Stockholms Handelskammare i Uppsala bjöd in till evenemanget ”Spaning Samtiden”. Nedan följer Niklas Ekdals utblick och summering av det vi har att vänta.

Karin Emanuelli, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, kommenterar regeringens klimatpolitiska handlingsplan.
Artikel 21 december 2023

”Utökad elproduktion och förenklade tillståndsprocesser är en effektiv klimatpolitik”

I dag presenterades regeringens klimatpolitiska handlingsplan och de åtgärder som krävs för att Sverige ska uppnå klimatmålen. Enligt planen ska Sverige nå nettonollutsläpp till 2045. För att nå de klimatpolitiska målen krävs en snabb teknikutveckling inom näringslivet, parallellt med en utbyggnad av elproduktionen och förenklade tillståndsprocesser.

Omar Khalil från Setterwalls Advokatbyrå medverkade under Tulldagen 2023 i Stockholm.
Artikel 21 december 2023

Handelsnyheter under 2024 du inte får missa

Klimattullar, digitala tullprocesser och ett nytt exportsystem. Vi har samlat det du behöver ha koll på under nästa år, om du jobbar med handel med andra länder.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Artikel 21 december 2023

En tillbakablick på 2023

En julhälsning och tillbakablick på 2023. Stockholms Handelskammares vd, Andreas Hatzigeorgiou, summerar det gångna året.

Artikel 14 december 2023

Detaljhandelns framtid avgörande för stadens utveckling

Förändringar i stockholmarnas arbetsvanor påverkar hur och var inköp görs i dag jämfört med innan pandemin. Resultaten och vilken inverkan de förändrade köpbeteendena får på staden presenteras nu i Stockholms Handelskammares rapport ”The Changing Urban Pulse”.

Cecilia Malmström, f.d. EU-minister och EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, talade på Tulldagen 2023.
Artikel 13 december 2023

Tidigare EU-ministern: Det här är mina förhoppningar och farhågor inför framtidens handel

Den alltmer geopolitiskt styrda handeln stod i centrum då Cecilia Malmström, tidigare liberal EU-minister och EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, talade på Tulldagen 2023. – Vi ser en våg av protektionism, handelshinder och statsstöd som skadar grannländer och sveper över världen, sa hon.

Stockholms Handelskammares vd Andreas Hatzigeorgiou hälsade välkomna på Julmötet, som samlat Sveriges politik och näringsliv varje år sedan 1939.
Artikel 7 december 2023

Julmötet 2023: ”Sveriges problem kan lösas”

Varje år bjuder Stockholms Handelskammare in beslutsfattare inom näringsliv, politik, kultur, civilsamhälle och akademi till Julmötet för att skapa en gemensam bild av huvudstadsregionens och Sveriges problem och möjligheter.
– När vi möts över gränserna skapas en grogrund för samarbete och förändring, sa Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare.

Under seminariet ”Sverige i en allt osäkrare värld – vilken roll har näringslivet?” medverkade bland annat Ewa Skoog Haslum, konteramiral och Sveriges marinchef, och Patrik Oksanen, journalist, författare och säkerhetspolitisk debattör.
Artikel 4 december 2023

Så kan näringslivet bidra till Sveriges totalförsvar

Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget i modern tid, enligt regeringen. I samband med seminariet ”Sverige i en allt osäkrare värld – vilken roll har näringslivet?” lanserade Stockholms Handelskammare en ny rapport som djupdyker i hur näringslivet kan, och bör, bidra till beredskapsarbetet.