English en

”Som trainee på Stockholms Handelskammare jobbar man mitt i de mest aktuella frågorna”

Som första trainee någonsin på Swedish Chambers International, SCI, har Louise Lee Hultberg axlat en roll som ger en unik inblick i tre olika kulturer och där ingen dag är den andra lik. Vi tog en kaffe med Louise och pratade om vad hon hunnit göra på Stockholms Handelskammare – och vad som väntar när hon nu tar sitt pick och pack och fortsätter trainee-tjänsten i São Paulo.

Handel är klistret som håller samman länder och gör att man måste samarbeta och prata med varandra. Det är också anledningen till att Louise fick upp intresset för handelskamrar när det var dags att ta nästa steg efter kandidatexamen på Handels.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för relationer mellan länder, och internationell handel är det som gör att man måste hitta ”common ground”, säger Louise.

Det intresset, menar hon, har bara förstärkts av tiden hon spenderat på Stockholms Handelskammare. Där har hon jobbat på avdelningen för internationell handel och med samlingsorganisationen för svenska handelskamrar i utlandet, SCI. Det har alltså inneburit en tjänst mitt i händelsernas centrum och knutpunkten för svenska utlandsbolag, där hon ena dagen skrivit nyhetsbrev för att nästa dag ha ett möte med Nepals ambassad.

Tre olika kontinenter i en och samma trainee-tjänst

Det var genom att höra av sig direkt till Stockholms Handelskammare som Louise lyckades knipa trainee-tjänsten. Då fick hon höra att det snart skulle komma en öppning, nämligen en trainee-tjänst med placering på tre olika platser: Stockholm, São Paulo och New Dehli. Hittills har tjänsten levt upp till ambitionen:

– Det är precis lika internationellt som jag trodde. Jag har till exempel suttit i ett möte med nio olika tidszoner, säger Louise.

Under veckorna på Stockholms Handelskammare har Louise jobbat med flera olika projekt. Roligast var SCI-dagen, då hon var med och planerade och sedan fick träffa alla svenska handelskamrar under det årliga eventet. Det var intressant att höra att alla delar ungefär samma utmaningar – men också att det finns en stor optimism.

Louise har också arbetat med projekt som Global Climate Business Survey, Time for India och Trade Talks Brazil. Det sistnämnda var ett internationellt webinarie som hon proffsigt nog tog på sig att moderera.

En roll som utmanar och ger tillgång till brett nätverk

På det stora hela har trainee-tjänsten inneburit stor variation och möjlighet att vara med och påverka, och Louise menar att det är bra att vara beredd på att man ska kunna hålla flera bollar i luften eftersom många av projekten löper parallellt.

Samtidigt menar hon att man bör vara öppensinnad och en bra kommunikatör – en stol del av arbetet handlar om att möta människor från olika kulturer och att samarbeta med både kollegor och samarbetspartners. Det innebär dessutom att man också får tillgång till ett stort nätverk, både inom Sverige och internationellt.

– För mig har det varit väldigt positivt eftersom jag brinner för att bygga broar mellan kulturer och det går som en röd tråd genom allt arbete jag gör. Sedan skadar det inte att få jobba inom Stockholms Handelskammare med superbra kollegor och ett fantastiskt kontor, säger Louise.

Internationella perspektiv på nära håll

Om två veckor bär det av till nästa del av trainee-tjänsten – på den svenska handelskammaren i São Paulo. Där ska Louise jobba nära vd:n – dels med SCI, dels med de evenemang som anordnas lokalt. Till exempel firar São Paulos handelskammare 70 år i landet, och planeringen av detta kommer att uppta en del av Louises tid direkt. 

Hon ser fram emot att faktiskt leva och bo i Brasilien, eftersom man då lär känna landet, kulturen och människorna på ett helt annat sätt. Detsamma gäller New Delhi, dit hon ska tre månader senare.

– Indien är ju på många sätt motsatsen till Sverige. Jag ser fram emot att se hur svenska företag gör för att dämpa kulturkrockar, men också vad man från Indiens sida har för perspektiv på Sverige.

När jag frågar varför hon tycker att man ska göra trainee-tjänst svarar hon snabbt.

– Varför ska man inte göra trainee? Det är en av de bästa chanserna man kan få om man vill ha en internationell karriär. Som trainee på SCI har man chans att få jobba i Sverige och två andra länder vilket är helt unikt. Man har dessutom stor frihet att utveckla SCI och jobba hands on och att få vara med i händelsernas mittpunkt nu när det händer mycket i världen. Att bygga broar är det viktigaste vi kan göra just nu för att främja freden.

Louises fem bästa tips till dig som ska söka trainee-tjänst:

  1. Leta efter något som du brinner för och våga gå på din känsla. Det kommer alltid att gå bättre i ansökningsprocessen om det syns att du brinner för det du ska jobba med.
  2. Våga sök trots att det känns som att många andra också söker – oroa dig inte om konkurrenterna.
  3. Var noga med att lyfta fram dina styrkor och highlighta det som är relevant. Fundera på vilka av dina erfarenheter du kan bidra med i rollen och lyft fram i ansökan och i intervjun.
  4. Var ute i god tid! Var proaktiv och håll utkik om du redan nu vet vilken typ av företag du skulle vilja vara hos. Mejla och kolla om de kommer att lysa ut trainee-tjänster i framtiden och ta mycket tid att förbereda dig.
  5. Om du vill söka dig utomlands är språk jätteviktigt! Man behöver inte vara flytande men det gör stor skillnad att kunna några fraser. Gå en kurs eller plugga själv!
Uppdaterat oktober 19 2023 Publicerat oktober 17 2023