English en
Georgi Ganev, vd för Kinnevik, med Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare
Georgi Ganev, vd för Kinnevik, med Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare

SthlmSessions med Georgi Ganev: Så väljer Kinnevik vilka bolag de ska investera i

Hur påverkas Georgi Ganevs roll som vd för Kinnevik av att Cristina Stenbeck inte längre sitter i styrelsen? Hur kan Sverige få mer av det ”Kinnevikska modet”? Och måste vi verkligen ”göra mer än vad vi behöver” när det gäller klimatet? Det, och mycket mer, diskuterar Georgi Ganev och Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, i SthlmSessions.

I snart 90 år har investmentbolaget Kinnevik investerat i allt från stål och skog till tv och onlineshopping. När Georgi Ganev, vd för Kinnevik, medverkar i SthlmSessions ställer Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, frågan hur Kinnevik väljer vilka bolag som de ska investera i?

– Det börjar med teamet. Det finns många vackra idéer som inte blir något därför att du inte har rätt grundare eller rätt team för att leverera på strategin och idén, säger Georgi Ganev.

Han förklarar också att investmentbolaget alltid vill förstå den övergripande, sekulära trenden innan de gör en investering.

– Vi investerar gärna i något där vi ser att det finns en stor trend och en strukturell medvind över tid, en förändring, säger Georgi Ganev.

Som exempel lyfter han fram den digitala förändringen från fysisk butik till onlinehandel.

– Vi vill även förstå affärsmodellen på djupet när vi investerar. Allt behöver inte vara på plats men vi måste förstå hur saker och ting kan spelas ut och hur man kan tjäna pengar på den här fantastiska idén eller problemet man löser. 

Men han poängterar åter att om ett bolag inte har ”ett gäng som kan leverera” så blir det ingenting i alla fall.

– Vi lägger väldigt mycket tid som investerare på att jobba nära våra bolag, både vid investeringstillfället men även som ägare med att hjälpa bolagen med att utveckla sina team med allt ifrån konkreta rekryteringar till kulturfrågor. Har man inte det på plats så tror inte vi att man kan leverera stora värden, säger Georgi Ganev.

SthlmSessions är Stockholms Handelskammares filmade intervjuformat där vd Andreas Hatzigeorgiou träffar ledare, samhällsbyggare och innovatörer som gör skillnad och tar reda på vad som format dem.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat april 11 2023