English en
Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg. Foto: Tor Brisfjord

Stockholms nya trafiknod och kulturnav

Om tre år ska Slussen stå klart. Då ska platsen inte bara vara en smidig trafiknod för oss som redan bor här, utan också vara en plats för restauranger, museum och stadsliv. I takt med att tunnelbanan tar form så sammanflätas det nya och det gamla. Det ger Stockholm möjlighet att sträcka på sig och växa – samtidigt som det ställer frågor om hur mobilitet, bostäder och kulturliv främjar hållbarhet, attraktivitet och trygghet.

Sedan 2023 har Atrium Ljungberg, MTR och Stockholms Handelskammare besökt några av stadens snabbast växande stadsdelar. I slutet av maj genomförde man terminens sista besök under parollen Stockholmssamtalen. Den här gången besökte man Slussen för att prata om hur man kombinerar satsningar på kollektivtrafik, kulturlokaler och kulinariska spännvidder. Samtalet genomfördes på café Klotet som drivs av Svenska Brasserier.

– Slussen är ett otroligt mångfacetterat projekt där olika delar av staden ska kunna samexistera. Vi är glada över att kunna bidra med ett spännande utbud av verksamheter som tillsammans kommer att skapa ett levande stadsliv, säger Linus Kjellberg, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

Slussen – ett av Stockholms största stadsdelsrenoveringar

Caroline Åstrand, vd på MTR. Foto: Tor Brisfjord

Slussen är ett av Stockholms största stadsdelsrenoveringar. Under de kommande åren ska platsen verka som en överbryggande stadsdel mellan Södermalm och Gamla stan och ut vidare mot Östersjön genom färjeterminalen. En plats för rörelse och möten.

– Slussen är för många stockholmare synonymt med kollektivtrafik. Den här platsen har så länge varit tätt förknippad med bussar och tunnelbana. De renoveringar och förbättringar som görs just nu garanterar ett hållbart och grönt sätt att resa även i framtiden, säger Caroline Åstrand, vd på MTR.

Ett nytt Nobel center sänker tröskeln till vetenskapen

Erika Lanner, vd på Nobel Prize Museum. Foto: Tor Brisfjord

Samtalet inleddes av Erika Lanner, vd på Nobel Prize Museum, och Lotta Wristel, projektchef på Nobel center. De berättade om den planerade byggnationen av Nobel Center vid Slussens mynning och vikten av att ha en plats i staden som tillåts fungera som ett forum för vetenskap, kultur och fredsdialog. Arbetet har utgått från en agil metod där man prövar sig fram.

– Vi har ett mål om vad Nobel center ska vara, men det är svårt att baka den tårtan direkt. Därför prövar vi oss fram längs vägen. Vi brukar säga att vi i stället bakar små muffins för att se vad våra besökare gillar så att vi kan göra mer av samma och få ett bättre slutresultat, säger Erika Lanner.

Lotta Wristel, projektchef på Nobel center. Foto: Tor Brisfjord

Att arbeta i centrala Stockholm, vid vattnet och med något som berör Nobel är känslig materia. Men den nya satsningen har ambitionen att sänka insteget till världen av kultur, vetenskap och dialog.

– Många har en bestämd uppfattning om allt som har med Nobel att göra. I många fall så kan det kännas onåbart och väldigt stort fokus läggs på den tionde december. Vi vill att det kommande Nobel centrum ska vara en låg tröskel som kan besökas och nyttjas av många, säger Lotta Wristel.

Inte nödvändigtvis ideologiska skiljelinjer när det kommer till stadsbyggnad

Olle Burell (S), ordförande i Stockholms stads kommunfullmäktige. Foto: Tor Brisfjord

Vid samtalet medverkade även Olle Burell (S), ordförande i Stockholms stads kommunfullmäktige. Olle berättade att även om kommunpolitiken kan verka grå så präglas den av pragmatiska och kreativa samtal mellan politiker och tjänstemän.

– Stadsutvecklingen i Stockholm är inte nödvändigtvis lika partipolitisk som andra frågor i samhället. Jag tror att alla vill att Stockholm ha ett stadsliv, vara spännande för besökare och fungera för oss som rör oss i staden till vardags. Själv skulle jag gärna se att området längs Stadsgården fick sig ett lyft, gärna i stil med de packhus som stod där en gång, säger Olle Burell.

Jens Sjöström (S), Investerings regionråd i Region Stockholm. Foto: Tor Brisfjord

Under dagen belystes både stadslivsmässiga och transportinvesteringar. Jens Sjöström (S), Investerings regionråd i Region Stockholm, lyfte att kollektivtrafiken och ett myllrande stadsliv inte nödvändigtvis sker på varandras bekostnad.

Samtalet vid Slussen var Stockholmssamtalens sista möte för året. Här hittar du tidigare samtal om Slakthuset, Sickla och Haga.

Är du intresserad av att veta mer om Stockholmssamtalen, hör av dig till Frans Elinder, näringspolitisk strateg på Stockholms Handelskammare.

Publicerat juni 4 2024