English en
Pristagare med blommor och diplom

Tensta Torn tilldelas 2018 års stadsmiljöpris

Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris år 2018 tilldelas Tensta Torn. Entreprenören bakom byggnaden är Åke Sundvall Byggnads AB.

Stockholms Handelskammarens Stadsmiljöpris belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö.

Daniella Waldfogel, Stockholms Handelskammares representant i juryn, konstaterar att Tensta Torn är det projekt som bäst uppfyller dessa kriterier senaste året.

– Tensta Torn är ett projekt som klarar av att vara visuellt vackert och samtidigt fylla en viktig utvecklande funktion för samhället. Att bygga studentbostäder i ett oprövat läge är modigt och någonting som vi verkligen vill belöna, säger Daniella Waldfogel.

Martin Sundvall, VD på Åke Sundvall Byggnads AB, tog emot utmärkelsen i samband med ett lunchseminarium hos Stockholms Handelskammare i dag.

– Vi är oerhört glada över denna utmärkelse för Tensta Torn. Vi vill skapa hus som tillför något extra till området de befinner sig i och detta pris visar på att vi steg för steg lever upp till vår vision, säger Martin Sundvall. 

Juryns motivering:

Handelskammarens Stadsmiljöpris 2018 går till årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus: Tensta Torn. I det 18 våningar höga huset ser vi framtiden. Inte bara för att de 243 lägenheterna alla rymmer studenter, utan även för att entreprenören bakom, Åke Sundvall byggnads AB, visat på hur ett initiativ från byggbranschen utvecklar ett helt samhälle.

Tensta Torn går bortom signalpolitiken. Det är ett stort strå till stacken som nu berikats med många unga myror. Gradvis förskjuts så bilden av Tensta såsom något speciellt till att bli en stadsdel bland alla andra. Höjden är väl avvägd mot Tenstas bebyggelse och bidrar till att markera dess centrum. Arkitekten Rahel Belatchew Lerdell har med små medel gett huset en egen färgrik karaktär, men det Handelskammaren i första hand vill lyfta fram med Stadsmiljöpriset är Åke Sundvalls dådkraft. Genom att våga satsa på studentbostäder i ett oprövat läge har staden blivit både vackrare och mer mångsidig.

Juryn består av Mark Humphreys, kontorschef Tengbom, Hedvig Hedqvist, Skribent/designhistoria, Henrik Nerlund, Rådet till skydd för Stockholms skönhet, Martin Rörby, Arkitekturhistoriker, Rasmus Waern, Wingårdh arkitektkontor, Anders Wahlgren, Suecia-Film, Jan Åman, Curator och kulturentreprenör, Boel Hellman, Arkitekt, 3XN Sverige, Marianne Andrée och Daniella Waldfogel, Stockholms Handelskammare.

Fakta om Handelskammarens stadsmiljöpris:

Handelskammarens stadsmiljöpris belönar projekt som på bästa sätt bidragit till förskönande eller förbättring av Stockholms stadsmiljö. Projektet ska ha slutförts under det gångna året. Insatsen kan vara av återställande, bevarande, förnyande eller på annat sätt förändrande karaktär och gälla en miljö, inom- eller utomhus, som är tillgänglig för allmänheten.

Priset, som tidigare kallades Stockholmspriset, har funnits sedan 1986. De första åren gick priset till idéer för Stockholms förskönande och förbättrande. Sedan 1995 delas priset ut till projekt som faktiskt blivit genomförda.

Tidigare vinnare av Stadsmiljöpriset:

1995              Haga Norra trafikplats

1996              Jarlaplan, nya bostäder och upprustning av Borgarskolan

1997              Moderna museet

1998              Kv Wahrenberg

1999              Aula Magna

2000             Arlanda Express och Piperska Murens barockpark

2001              Fysikcentrum

2002              Upprustningen av Stockholms kajer

2003              Dieselverkstaden i Nacka

2004              Södra Länken

2005              Liljeholmstorget

2006             Street

2007             Bonniers Konsthall

2008             AB Industricentralen och Nitty Gritty

2009             Lydmar Hotel

2010              Bibliotek i tunnelbanan

2011              Förskolan Paletten

2012              Perennparken och stadsradhusen i Mursmäckan

2013              Ingen värdig vinnare

2014              Folkhem AB som byggt världens högsta trähus

2015              Amanda Larsson

2016              Rinkebystråket

2017              Provisoriska saluhallen på Östermalm

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat november 16 2018