English en
Tomas Stavbom, Stockholms Handelskammares regionchef i Uppsala är positiv till regeringens besked om slutförvar av kärnbränsle.
Att regeringen har sagt ja till slutförvar av kärnbränsle i Forsmark ser Tomas Stavbom, Stockholms Handelskammares regionchef i Uppsala, som positivt. ”Nu passeras en milstolpe för ett miljöskyddsprojekt av gigantiska mått”, säger han. Foto: Leif Ingvarsson/Mostphotos/Pressbild

Välkommet besked om slutförvar av kärnbränsle

Stockholms Handelskammare välkomnar att regeringen sagt ja till slutförvar av använt kärnbränsle. – Det är ett mycket positivt besked som lättar på den oro som har funnits runt vad ett negativt eller uteblivet beslut skulle innebära för företagen, jobben och ekonomin, säger Tomas Stavbom, Stockholms Handelskammares regionchef i Uppsala.

Regeringen har godkänt ansökan om att tillåta slutförvar av använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun. Beslutet innebär att Svensk kärnbränslehanterings (SKB) ansökan om ett slutförvar kan byggas och drivas.  Enligt planen ska 12 000 ton använt kärnbränsle, som omsluts av omkring 6 000 kopparkapslar, lagras i bergrum 500 meter under marken.

– Det är ett mycket positivt besked som lättar på den oro som har funnits runt vad ett negativt eller uteblivet beslut skulle innebära för företagen, jobben och ekonomin. Näringslivet och investeringar är beroende av långsiktigt förutsägbara spelregler och då krävs också att politiken förmår fatta den här sortens beslut, säger Tomas Stavbom, Stockholms Handelskammares regionchef i Uppsala.

Stärker omställningen mot att bli en fossilfri välfärdsnation

Så sent som i december kunde S­tockholms Handelskammare via enkätundersökningen Status Stockholm påvisa att energipolitiken är den fråga som just nu prioriteras högst av företagen i huvudstadsregionen.

– Nu passeras en milstolpe för ett miljöskyddsprojekt av gigantiska mått som är helt nödvändigt för att Sverige ska kunna ta ansvar för sitt eget restavfall och upprätthålla en leveranssäker energiproduktion, säger Tomas Stavbom, och fortsätter:

– Det är ett viktigt steg som förbättrar förutsättningarna för investeringar och stärker omställningen mot att bli en fossilfri välfärdsnation.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat januari 28 2022