English en

De oanvända kokplattorna

– Det ineffektiva Sverige

Går det att skapa en extra regel så gör vi det i Sverige, och det gäller givetvis även äldreomsorgen. Trots att de flesta som bor på äldreboenden i dag är mycket sjuka eller dementa, finns det fortfarande krav på att varje lägenhet ska ha en kokvrå, vilket leder till oanvända spisar och onödiga kostnader – men reglerna är i alla fall uppfyllda till punkt och pricka.

Går det att skapa en extra regel så gör vi det i Sverige, och det gäller givetvis också äldreomsorgen.

För några decennier sedan flyttade människor ofta till ett äldreboende när de fortfarande var hyfsat pigga. Så är det inte längre – numera får man inte oftast inte en lägenhet inom äldreomsorgen förrän man är mycket dålig, eller att demensen har nått ganska långt.

Även om verkligheten har förändrats är regelverken de samma. Som en rest från svunna tider finns det ett krav på att alla lägenheter i äldreomsorgen ska ha möjlighet till matlagning. Det var kanske inget orimligt krav förr — lägenheten är just en bostad, och är man ganska pigg vill man förstås kunna steka på ett isterband och sno ihop lite dillstuvad potatis när man känner för det.

Men eftersom äldreomsorgen numera bebos av mycket sjuka eller dementa åldringar används kokvrån med sina kokplattor av få. Måltiderna tillagas i stället huvudsakligen i avdelningens eller boendets kök och serveras till de boende.

Men regeln att som kräver en kokvrå i varje lägenhet finns alltså kvar och det är faktiskt tokigare än vad man kan tro. Dels används de som sagt inte, dels kan de faktiskt utgöra en risk för personskador – eller till och med brand. Den där spisen som installerats i all välmening är alltså en potentiell dödsfälla i händerna på en förvirrad dement.

Så vad händer då? Jo, anhöriga, personal och ofta de boende själva är därför överens om att de obligatoriska kokplattorna förvaras bäst utanför den boendes lägenhet. Vilket har gjort att spisarna står urkopplade och att kokplattor köps in för att sen staplas på hög i förråden i äldreboenden. Det stora slöseriet består dock i att dyra oanvända pentryn byggs som tar stor plats i de ofta små lägenheterna – och kostnaden hamnar hos skattebetalarna eller på den äldres hyra. Men alla regler är följda till punkt och pricka – och det är ju bra.