English en

En öl i yttre rymden

– Det ineffektiva Sverige

En meter trottoar utanför restaurangen kan förvandla en uteservering till en byråkratisk rymdfärd. I kommunal byråkrati innebär en ”satellitservering” att personal ständigt måste övervaka serveringsområdet, och gästerna får absolut inte bära en öl över trottoaren, vilket kan få dig att undra om det är enklare att skicka en rymdsond till Mars än att öppna en uteservering i Stockholm.

En meter trottoar utanför restaurangen kan ge dig kosmiskt krångel om du ska servera öl. Ordet ”satellit” brukar betyda en rymdfarkost i bana runt jorden.

Men i den kommunala byråkratin är det en uteservering som ligger vid en restaurang, men där en gågata eller trottoar går mellan uteserveringen och själva restauranglokalen.

I Stockholm har ”sommargågatorna” blivit en uppskattad tradition och serveringar är ju ett trevligare sätt att använda gatuutrymmet än till biltrafik och parkering.  

Men en gågata en solig sommareftermiddag är minsann inte bara trevlig. En satellitservering är också en potentiell brottsplats, i alla fall enligt många kommuner. Till exempel kräver Stockholms stad att om en restaurang har en satellitservering ska en i restaurangpersonalen hela tiden befinner sig ute i satelliten. Dessutom krävs ett separat serveringstillstånd för satellitserveringen. Allt detta kostar förstås pengar för restaurangen, vilket gör att en del struntar i att göra en uteservering, även om de skulle vilja.

Men krånglet slutar inte här. Under inga villkor får gästerna själva gå in, beställa en öl och gå ut med den till satelitserveringen. För då kommer gästen ju att korsa trottoaren med en öl i handen, vilket enligt kommunen innebär en risk för langning.

Endast fantasin sätter gränsen för hur den langningen skulle kunna se ut. En förbipasserade törstig joggare som snor åt sig ett vinglas i farten? En after work-gäst som ångrar sig precis när han är på trottoaren och ger bort en öl till en intet ont anade pensionärspar?

Det spelar ingen roll hur smal passage det är mellan restaurangen och uteserveringen. I den meningen hade faktiskt satelliten kunnat ligga i den yttre rymden. Men i Göteborg och Örebro, som ju också ligger på jorden, har kommunen gjort en helt annan tolkning av alkohollagen, så där går det bra att bära glaset själv.

Vi får se om stockholmarna i framtiden betros med den ansvarsfulla uppgiften att bära ett glas alkoholhaltig dryck några meter.