English en

Hur ett bussgarage blev lika dyrt som ett ikoniskt operahus

– Det ineffektiva Sverige

Bussgaraget till nya Slussen i Stockholm blir dyrt. Riktigt dyrt faktiskt – det kommer att kosta lika mycket som det kända operahuset i Sydney en gång gjorde.

Den mest kända byggnaden på södra halvklotet är operahuset i Sydney. Den spektakulära byggnaden är ritad av den danske arkitekten Jørn Utzons och täckt med vita glaserade plattor från Höganäs. Tillsammans med kängurun är operan symbolen för hela Australien. Operahuset i Sydney kostade ca 7,5 miljarder kronor att bygga i dagens penningvärde. Då var det försenat och mycket dyrare än det först var tänkt.

Prislappen är faktiskt nästan exakt samma som för en helt annan, väsentligt tristare, byggnad.  Bussterminalen vid nya Slussen beräknades först kosta 1,4 miljarder. Den beräkningen ändrades snart till 3 miljarder, som sedan blev 5,7 miljarder, för att i den senaste prognosen hamna nära sju miljarder kronor. Kostnaden är alltså snart uppe i den för Sydneys operahus – efter fördyringen. Dessutom är bygget av terminalen försenat i flera år.

Det återstår att se om bussgaraget blir en symbol för Sverige och norra halvklotets mest berömda byggnadsverk. Vi är försiktigt tveksamma.