English en
Under Stockholms Handelskammares seminarium medverkade Jessica Malmfors, vd, Lannebo, Björn Jansson, Senior Partner, Carnegie Investment Bank, Fredrik Ekström, President, Nasdaq och Evelina Anttila, Managing Partner, Wellstreet, i ett panelsamtal.
Under Stockholms Handelskammares seminarium medverkade Jessica Malmfors, vd på Lannebo, Björn Jansson, Senior Partner på Carnegie Investment Bank, Fredrik Ekström, President på Nasdaq och Evelina Anttila, Managing Partner på Wellstreet, i ett panelsamtal. Foto: Daniel Ivarsson

Finansbranschen behöver förutsättningar för att utmana globalt

Vad krävs för att Stockholm ska bli ett blomstrande finanscentrum i världsklass? Har Stockholm och huvudstadsregionen fått rätt förutsättningar för det? I samband med ett seminarium på Stockholms Handelskammares lanserades rapporten ”Capital of Finance: Stockholm som blomstrande finanscentrum?”.

I Sverige är finansbranschen mer eller mindre synonym med Stockholmsregionen. Här finns omkring 60 procent av branschens sysselsatta och här skapas omkring 70 procent av förädlingsvärdet inom branschen.

Den svenska huvudstadsregionen har också en blomstrande fintechsektor som skapat en grogrund för många startups och tillväxtföretag.

Rapporten ”Stockholm – Capital of Finance” är författad av Micael Sandberg, Sweco. Foto: Daniel Ivarsson
Seminariet lockade många besökare. Foto: Daniel Ivarsson
Rapportsläppet av ”Stockholm – Capital of Finance” drog en stor publik. Foto: Daniel Ivarsson
Under seminariet fick åhörarna möjlighet att ställa frågor till panelen på scen. Foto: Daniel Ivarsson
Innan seminariet startade fanns det möjlighet till både mingel och nätverkande. Foto: Daniel Ivarsson

Vid rapportsläppet av ”Capital of Finance: Stockholm som blomstrande finanscentrum?” framkom det att Stockholms redan framstående position kan utvecklas. Men det förutsätter ett målmedvetet arbete och tydliga prioriteringar, samt att man harmoniserar reglerna i Europa.

– Stockholm har redan en mycket stark och dynamisk finanssektor och positionerar sig som ett naturligt finansiellt centrum för norra Europa. Staden är hem till några av de mest framgångsrika private equity-förvaltarna i Europa, huserar stora nationella och globala regionala bankhuvudkontor, har frambringat några av världens största fintech-företag och kan skryta med den största noteringsplatsen i Nasdaq i regionen, säger Peter Sandberg, Chief Growth Officer på Stockholms Handelskammare.

”Stockholm – Capital of Finance” främjar branschens utveckling

Genom initiativet ”Stockholm – Capital of Finance” lyfter Stockholms Handelskammare, tillsammans med finansbranschen, de värden och möjligheter som kommer genom en stark finanssektor.

– För oss är den fortsatta styrkan och livskraften i denna bransch avgörande för att driva utveckling och investeringar över alla sektorer och industrier – och ingen tid är bättre än nu, mitt i finansiell instabilitet och osäkerhet i världen, säger Peter Sandberg.

Vid det första nedslaget i serien bjöd Stockholms Handelskammare in flera nyckelpersoner till en paneldiskussion för att höra deras syn på hur det går att främja en dynamisk utveckling av branschen som gynnar huvudstadsregionen och Sverige som helhet.

Se seminariet ”Capital of Finance: Stockholm som blomstrande finanscentrum”

Uppdaterat december 13 2023 Publicerat november 24 2023