English en
Peter Norman har utsetts att ta fram en plan för utvecklingen av Arlanda flygplats.
Stockholms Handelskammare hoppas att planen kommer att inkludera en långsiktig plan för Arlandas kapacitet. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Hoppas på brett stöd för Arlandas framtid

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har tilldelat Peter Norman uppdraget att ta fram en plan för Arlanda flygplats. Stockholms Handelskammare välkomnar beslutet och hoppas på en blocköverskridande överenskommelse om flygplatsens framtida utveckling.

Stockholms Handelskammare har under lång tid efterfrågat en utveckling av Arlanda flygplats i syfte att stärka huvudstadsregionens förmåga att effektivt hantera framtidens trafikflöden samt förbättra förutsättningarna för en elektrifiering av inrikesflyget. Därför är dagens besked om att Peter Norman får i uppdrag att ta fram en plan för Arlanda positivt.

– Det här är ett första viktigt steg för att säkerställa framtidens effektiva rörlighet och tillgänglighet i landet och internationellt. För svensk konkurrenskraft är det viktigt med ett brett stöd som gör processen långsiktigt hållfast, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

LÄS MER: Välkomnar uppgörelse om utvecklat Arlanda: ”Ett unikt tillfälle”

Även utveckling av infrastrukturen behövs

Stockholms Handelskammare hoppas att planen kommer att kunna inkludera både en långsiktig plan för Arlandas kapacitet, men även förslag på hur en utbyggnad kan finansieras.

– Arlandas utveckling är mer omfattande än bara flygplatsen. Därför måste man även se över hur den omkringliggande infrastrukturen ska utvecklas så att vi får effektiva och smarta trafikflöden och goda förutsättningar för kollektivt resande, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Peter Normans uppdrag ska redovisas den 15 juni 2022.

LÄS MER: Rapport om samhällsnyttorna med att flytta Brommas flygtrafik till Arlanda

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat februari 15 2022