English en
Med en handplockad grupp av unga ledare vill Stockholms Handelskammare säkerställa att Sveriges huvudstad fortsätter att vara en närmast unik plantskola för innovativa företag.
Med en handplockad grupp av unga ledare vill Stockholms Handelskammare säkerställa att Sveriges huvudstad fortsätter att vara en närmast unik plantskola för innovativa företag. Foto: Tove Hanell

Nätverket Growth Leadership samlar morgondagens tillväxtledare

Genom att handplocka unga ledare från snabbväxande bolag ges talangerna möjlighet att utvecklas – och samtidigt säkerställa att Stockholm fortsätter att vara en närmast unik plantskola för innovativa företag.
– Tillväxt är inte alltid en dans på röda rosor eftersom bolag ständigt står inför nya utmaningar och förändringar. I vårt nätverk hjälper vi deltagarna att navigera i förändringarna så att de kan växa snabbare än bolagen, säger Sophie Hedestad, nätverksledare för Growth Leadership.

Näst efter Silicon Valley är Stockholm världens mest produktiva unicorn-region. Flera välkända och världsledande tech- och tillväxtbolag inom olika branscher har sett dagens ljus i Sveriges huvudstad.

Genom det nya nätverk Growth Leadership som riktar sig till framtidens ledare inom scale-ups, startups och medelstora tillväxtbolag, vill Stockholms Handelskammare att staden även fortsättningsvis ska behålla sin tätposition. Den oberoende näringslivsorganisationens vision är att Stockholm ska bli Europas bästa huvudstadsregion år 2035.

– För Stockholm är det viktigt att fortsätta visa att vi har en stark innovationskraft och att vi är grymma på att bygga bolag, men även på att få bolag att växa. På så sätt är vi en attraktiv region för talanger att söka sig till, och stanna kvar i, säger Helena Velin, som är nätverksansvarig på Stockholms Handelskammare.

Läs mer om nätverket Growth Leadership

Hon framhåller att det är centralt för staden att företag ska växa i – och stanna kvar i – Stockholm, liksom att investerare fortsatt ska vilja satsa både på staden och företagen. Då spelar talangförsörjningen en viktig roll.

– Det är morgondagens ledare som avgör om Stockholm fortsättningsvis kommer att vara världsledande med nya innovativa bolag som tar över världen, säger hon.

Talangförsörjningen spelar en viktig roll

Tanken med det nya nätverket, som drar igång i september men är öppet för ansökningar redan nu, är att handplocka en dynamisk grupp människor som har hunnit arbeta ett par år och vill utvecklas i sitt ledarskap. Under de sammanlagt sex träffarna får deltagarna möta företagsledare, grundare och entreprenörer som både har lyckats och misslyckats med sina tillväxtresor.

Helena Velin har lång erfarenhet av att utveckla och leda ledarskapsprogram och nätverk. En av hennes lärdomar är att ett starkt nätverk också hjälper deltagaren i det egna ledarskapet – och gynnar hela den omgivande organisationen.

– Du utvecklas genom att prata och diskutera med andra som befinner sig i liknande situation och som brottas med liknande utmaningar som du. Dessutom kommer du förhoppningsvis att lära dig en hel del nytt, då nätverket lyfter in intressanta personer som delar med sig av antingen ett aktuellt ämne eller ett eget case med både succéer och misslyckanden.

Hon ser Growth Leadership som en möjlighet för mer seniora företagsledare och vd:ar att lyfta upp talanger från den egna organisationen för att låta dem utvecklas.

– Det finns säkert många duktiga medarbetare i din organisation som har potential att ta stora kliv i näringslivet. Här får de möjlighet att bli den bästa versionen av sig själva, säger hon.

Skapar en kultur med fokus på tillväxt och kunden

Nätverksträffarna kommer att ledas av Sophie Hedestad, som har lång erfarenhet av att jobba med just tillväxtbolag och är väl insatt i de utmaningar man kan stå inför. Det senaste dryga decenniet har hon haft ledande kommersiella roller på mjukvarubolag. Bland annat var hon en av nyckelspelarna när ett snabbväxande omvärldsbevakningsbolag gick till börsen år 2020. I samband med börsnoteringen nådde bolaget en unicorn-värdering.

– Det tillväxtbolag gör väldigt bra är att man har ett enormt fokus på försäljning och att man skapar en kultur som cirkulerar kring kunden. Jag tror det är livsfarligt att fastna i för många interna projekt utan det som avgör ett företags framgång och banar vägen för tillväxt är ett stort kundfokus, säger Sophie Hedestad.

Samtidigt handlar tillväxt om långt mycket mer än att fylla på företagets kassa, konstaterar hon. Det nya nätverket kommer bland annat fokusera på hur man skapar en kultur med fokus på tillväxt och kunden, och hur man kan navigera rätt och skala bort saker som varken skapar värde för de anställda eller bolaget.

– Det finns så många vinster för individer att vara med på en tillväxtresa, du kommer avancera i karriären, lära dig nya saker, vara på en arbetsplats med finansiella muskler vilket kan skapa en både kul och trygg arbetsplats. Men tillväxt är inte alltid en dans på röda rosor eftersom bolag ständigt står inför nya utmaningar och förändringar. I vårt nätverk hjälper vi dig att navigera i förändringarna så att du kan växa snabbare än ditt bolag, säger hon.

Läs mer och ansök till Growth Leadership

Fem skäl – därför ska du ansöka, eller hjälpa en talang i ditt team att ansöka:

Nätverksmöjligheter:

– Vi sätter ihop en grupp av drivna och ambitiösa personer i tillväxtbolag som de kommer ha nytta av resten av sin karriär.

Lärande och tillväxt:

– Vi hjälper morgondagens stjärnor att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och bästa praxis.

Affärsmöjligheter:

– Vi hittar samarbeten och partnerskap mellan unga företagsledare, vilket kan leda till joint ventures, samskapande och andra affärsmöjligheter.

Tillgång till resurser:

– Vi hjälper morgondagens stjärnor att komma i kontakt med rådgivare, mentorer och andra resurser som kan stötta tillväxt i ditt bolag.

Ökad synlighet:

– Att vara en del av vårt affärsnätverk innebär att vi kommer öka synligheten för morgondagens stjärnor och deras verksamhet, vilket kan hjälpa till att attrahera nya kunder, investerare och andra intressenter.

Helena Velin

Helena Velin

Program- och nätverksansvarig 08-555 100 29 helena.velin@stockholmshandelskammare.se E-mail
Uppdaterat september 1 2023 Publicerat maj 10 2023