English en
Robin Oldenstam är utsedd till ny ordförande för Skiljedomsinstitutets styrelse, december 2021.
Robin Oldenstam är en globalt ledande specialist på skiljeförfarande och verksam i Stockholm och Göteborg som partner vid Mannheimer Swartling. Foto: Pressbild

Ny ordförande utsedd för Skiljedomsinstitutets styrelse

Styrelsen för Stockholms Handelskammare har utsett advokat Robin Oldenstam till ny ordförande för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC) från och med januari 2022.

Robin Oldenstam är en globalt ledande specialist på skiljeförfarande och verksam i Stockholm och Göteborg som partner vid Mannheimer Swartling.

– Jag ser mycket fram emot att i rollen som ordförande bidra till att upprätthålla den höga kvaliteten i handläggningen av tvister vid SCC liksom till institutets fortsatta utveckling. Det är ett spännande institut som utmärker sig internationellt med en synnerligen effektiv handläggning och ett innovativt förhållningssätt. SCC jobbar i moderna arbetsprocesser och driver utvecklingen framåt genom digitalisering av målhanteringen och genom att utveckla nya tvistlösningstjänster som SCC Express, säger Robin Oldenstam, och fortsätter:

– Jag ser också fram emot samarbetet med övriga medlemmar i styrelsen, generalsekreterare Kristin Campbell-Wilson och inte minst medarbetarna på sekretariatet. 

Erfarenhet som skiljedomare

Robin Oldenstam har bland annat varit den svenska representanten i ICC International Court of Arbitration och ordförande i the Swedish Arbitration Association, den ledande föreningen inom skiljeförfaranden i Sverige. Han har agerat ombud i ett stort antal skiljeförfaranden under bland annat Stockholms Handelskammares, ICC:s, UNCITRAL:s och andra skiljeregler såväl i Sverige som i utlandet och har också betydande erfarenhet som skiljedomare. 

Skiljedomsinstitutet främjar effektiv tvistlösning och främjar på så vis ett välfungerande näringsliv, frihandel, fred och hållbar utveckling. Vi är mycket glada att Robin Oldenstam som globalt ledande advokat inom skiljeförfarande antar rollen som Skiljedomsinstitutets nye ordförande. Skiljedomsinstitutets ordförande spelar en viktig roll tillsammans med övriga ledamöter i styrelsen och generalsekreteraren samt hela organisationen för möjligheten att lyckas med vår strategi om att flytta fram positionerna och leverera ännu bättre service inom tvistlösning, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare. 

Skiljedomsinstitutet – en globalt ledande aktör

Stockholms Handelskammare har även beslutat att utse advokat Henriette Gernaa, verksam i Köpenhamn vid Gorrissen Federspiel, till vice ordförande i SCC:s styrelse. Henriette Gernaa är expert inom skiljedomsförfarande och har erfarenheter både som ombud och skiljedomare i en rad olika internationella tvister.  

Skiljedomsinstitutet hanterar årligen hundratals tvister mellan parter från fler än 40 länder. Det senaste årets tvister motsvarade ett värde av två miljarder euro. Skiljedomsinstitutets verksamhet beräknas enligt rapporten ”Tvister säljer Sverige” bidra med omkring tio miljarder kronor årligen till den svenska ekonomin.  

– Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut är en globalt ledande aktör för svenska och internationella tvister. Med en 100-årig historia är vi ett av världens mest anrika skiljedomsinstitut – men samtidigt världens modernaste. För att vara framgångsrika i ytterligare hundra år och kunna erbjuda tvistlösningstjänster i absoluta världsklass tar vi ständigt steg för att utveckla våra tjänster i tvistlösningsbranschen i stort, säger Kristin Campbell-Wilson, generalsekreterare för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut. 

Ny ordförande från den 1 januari 2022

Robin Oldenstam träder in som ordförande för Skiljedomsinstitutets styrelse från och med den 1 januari 2022. Han efterträder Charlotta Falkman som lämnar efter sex år, varav de senaste två åren som styrelseordförande. 

– Charlotta Falkman har varit en engagerad och kunnig ordförande för SCC som bidragit till att säkra institutets ledande position inom tvistlösning. Stockholms Handelskammare är mycket tacksam för Charlotta Falkmans insatser under åren som varit, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare. 

Stockholms Handelskammare har även beslutat att välja in advokat Eva Kalnina, verksam i London vid Arbitration Chambers, som ny ledamot i SCC:s styrelse, samt omval av ledamöterna Jonas Bengtsson (Polarium), Crina Baltag (Stockholms universitet), William McKechnie (Alecta) och Johan Sidklev (Roschier) för mandatperioden 2022–2024. 

I styrelsen 2022 ingår också:

  • Dimitri Evseev (vice ordförande) (Arnold & Porter)
  • Andrea Carlevaris (BonelliErede)
  • Veijo Heiskanen (Lalive)
  • Bart Legum (Dentons)
  • Sylvia Noury (Freshfields Bruckhaus Deringer)
  • Mattias Rosengren (Vinge)
  • Ginta Ahrel (Westerberg)

Fakta: Skiljedomsinstitutet

Skiljedomsinstitutet grundades 1917 och är en självständig enhet inom Stockholms Handelskammare. Skiljedomsinstitutet består av en styrelse som utses av Stockholms Handelskammare samt ett sekretariat under ledning av generalsekreteraren. 

Läs mer om Skiljedomsinstitutet

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat december 20 2021