English en
Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare om den nya rapporten ”Stockholm och Sverige – hand i hand”
I rapporten framgår att 264 000 personer i andra regioner än Stockholms län är sysselsatta med att producera varor och tjänster som exporteras till Stockholms län. ”Detta samband kan konkret illustreras med att om 100 nya jobb skapas i Stockholm ger det positiva bieffekter i form av 20 nya arbetstillfällen utanför länet”, säger Stefan Westerberg, chefekonom Stockholms Handelskammare. Foto: Mostphotos/Pressbild

Ny rapport: Ömsesidigt ekonomiskt förhållande mellan stad och land

Det är en myt att städernas tillväxt sker på bekostnad av landsbygden. En ny och unik studie gjord av Stockholms Handelskammares belyser det ömsesidiga ekonomiska förhållandet mellan Stockholm och resten av Sverige och visar att utvecklingen i en del av landet snarare kompletterar och förstärker utvecklingen i den andra.

I rapporten har Stockholms Handelskammare analyserat i vilken mån Stockholms ekonomi och arbetsmarknad bidrar till sysselsättning i andra län, men också i vilken utsträckning andra län genererar jobb i Stockholms län.  

LÄS ÄVEN: Stockholms län högst ekonomisk tillväxt bland svenska regioner

Det framgår i studien att 264 000 personer i andra regioner än Stockholms län är sysselsatta med att producera varor och tjänster som exporteras till Stockholms län. Dessa jobb är starkt kopplade till den efterfrågan som Stockholms ekonomi och arbetsmarknad ger upphov till. 

– Detta samband kan konkret illustreras med att om 100 nya jobb skapas i Stockholm så ger det positiva bieffekter i form av 20 nya arbetstillfällen utanför länet. Men det motsatta gäller också. Den ekonomiska aktivitet som sker i andra delar av landet gör stor nytta för huvudstadsregionen, säger Stefan Westerberg, chefekonom Stockholms Handelskammare.

Stark symbios mellan stad och land

I Stockholms län är det 372 000 sysselsatta som arbetar med att producera varor och tjänster som exporteras till länen utanför Stockholm. Skulle arbetsmarknaden i andra delar av landet öka med 100 personer så skapas ytterligare 10 jobb i Stockholms län. Över 600 000 arbetstillfällen i Sverige är kopplade till den bilaterala handeln och den ömsesidiga efterfrågan mellan Stockholms län och övriga Sverige. 

Resultaten från rapporten visar att den ekonomiska geografin är förankrad regionalt. För att alla delar av Sverige ska klara av att dra nytta av sina unika egenskaper behöver också politiken leverera förutsättningar för det, så att växelverkan mellan stad och land kan fortsätta, samt stärkas.  

– Det föreligger en mycket stark symbios mellan stad och land som politiken inför det kommande valet måste se till att främja med konkreta insatser, inte minst när det gäller bostadsmarknaden i Stockholm och infrastruktursatsningar runt om i landet, säger Stefan Westerberg.  

Läs mer och ladda ned rapporten

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat april 15 2022