English en
hotellsiffor i Sverige för september 2022
Siffrorna från september visar att hotellen ser väsentligt dystrare på branschens utveckling än vad de gjorde så före sommaren. Foto: Valery Voennyy, Mostphotos/Pressbild, Stockholms Handelskammare

Nya hotellsiffror visar eftersläpande påverkan av inflationen

God beläggning och stabila intäkter resulterade i att september blev en bra månad för Sveriges hotell. Men frågan är när den begynnande lågkonjunkturen börjar synas i form av färre hotellnätter. – När hushållen drar åt svångremmen och ser över sina utgifter är romantiska veckoslut på hotell och semesterresor något av det första man drar in på, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Den senaste mätningen visar att beläggningen på hotellen fortfarande är bra, men att detta snarare handlar om hotellvistelser och resor som bokats in innan inflationen smög sig in i hushållens plånböcker. 

– Det finns en eftersläpning i hotellkonjunkturen i form av inplanerade resor som gästerna genomför, men det är nog många som väntar med att boka nya konferenser och utflykter, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. 

Enligt siffror från Benchmarking Alliance var beläggningsgraden för landets hotell 71,2 procent under september och 73,0 procent för hotellen i Stockholm, vilket ligger i linje med nivåerna innan pandemin. Snittpriset för ett hotellrum i landet är nu 1270 kronor, men i Stockholm måste man betala 1483 kronor för motsvarande rum, vilket är en uppgång både mot föregående år och motsvarande månad 2019. 

Trenden tydligt negativ

Hotellen ser väsentligt dystrare på branschens utveckling än vad de gjorde så före sommaren. Nettotalet, alltså differensen mellan andelen hotellföretag som uppger att efterfrågan ökat respektive minskat, ligger nu på 3 procent, vilket ska jämföras med 53 procent så sent som i juni. 

– Det är fortfarande något fler hotell som tror på en ökad efterfrågan, än det motsatta. Men trenden är tydligt negativ och lär sannolikt fortsätta så i takt med att svenska hushåll tappar köpkraft, säger Stefan Westerberg. 

Siffror för hotellmarknaden under september 2022

Uppdaterat oktober 5 2023 Publicerat oktober 5 2022