English en
Stockholms stads trafikborgarråd Lars Strömgren, (MP)
Stockholms stads trafikborgarråd Lars Strömgren, (MP). Foto: Damir Licina

Trafikborgarrådet: ”Det river upp känslor för att folk är engagerade och det tycker jag är bra”

Att trafiken kan riva upp starka känslor har inte haft någon avskräckande effekt. Snarare är det ett tecken på att hans ansvarsområde är något som angår många. Det säger Lars Strömgren, (MP) trafikborgarråd med ansvar för stadsmiljö i Stockholms stad:
– Det river upp känslor för att folk är engagerade och det tycker jag är bra. Sedan är det alltid svårare med den typen av grejer som innebär målkonflikter. Om vi vill göra mer plats för människor och gående – då behöver kanske parkeringsplatser ryka. Vi behöver välja helt enkelt.

Lars Strömgren vill, precis som i många andra städer runt om i världen, göra mer plats i staden för människor och möten. För att det ska bli möjligt måste det satsas mer pengar på gång, cykel och kollektivtrafik, säger trafikborgarrådet. Han vill också uppgradera flera platser i staden för att skapa ytor där människor ska vilja vara.

–  Som våra grönytor och våra torg. Något som jag brinner extra mycket för är våra kajer. Stockholm är en stad vid vattnet och ganska ofta badar kajerna i sol men historiskt sett har hamnverksamheten gjort att man inte gjort så mycket av kajerna. Där kan man säga att det finns en oslipad diamant – man kan göra mycket mer av kajerna än vad man gjort hittills, säger Lars Strömgren.

Han gläds också åt det engagemang för det offentliga rummet som finns hos Stockholms Handelskammares medlemmar.

– Det är fantastiskt roligt att se det intresse som finns för hur viktigt det är att skapa en stad dit folk vill flytta och där folk trivs. Det applåderar jag och är väldigt glad att den kraften finns.

Hur ser trafikborgarrådet på bilens plats i staden? Var hämtar han sin inspiration? Och hur vill han kroka arm med näringslivet? Svaren får du i videon!

Lars Strömgren intervjuades efter att han deltagit som panelist i seminariet ”15 minuters-staden –  ha eller mista”, som du kan kan se i efterhand och läsa mer om här.

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat april 12 2023