English en
Under seminariet diskuterade experterna Under seminariet ”Urban Mobility bjöds flera experter in för att samtala om Stockholms möjligheter och potential kring hållbara transportsystem.
Under seminariet ”Urban Mobility bjöds flera experter in för att samtala om Stockholms möjligheter och potential kring hållbara transportsystem. Foto: Damir Licina

Trafikexperterna: Så förbättrar vi resor och frakt i huvudstadsregionen

Den som undrar hur framtidens trafikflöden ser ut behöver inte vänta länge. Redan till sommaren kan du få mat levererad med drönare och under våren halveras pendeltiden
Mellan Ekerö och city då en elektrisk bärplansbåt, som färdas ovanför vattenytan, börjar trafikera sträckan.

Under Stockholms Handelskammares fullsatta seminarium ”Urban mobility – Stockholms potential och utmaningar” pekade Stockholms stads trafikdirektör Gunilla Glantz på flera positiva trender, som minskat bilkörande och ökat cyklande i staden. Och enligt konsultfirman Oliver Wymans årliga ranking Urban Mobility Readiness Index 2023 är Stockholm världens tredje bästa mobilitetsstad. Men det finns flera områden som huvudstaden måste jobba med, för att inte tappa styrfart.

– En grundläggande utmaning är att de mobilitetsalternativ som redan finns tillgängliga i staden inte nyttjas till sin fulla potential. Det är något som kan bidra både till att förenkla för alla vi som bor här i staden, men också bidra till att uppnå transportmål, och klimatmål, sammanfattar Roger Björkbacka, Senior Public Policy Manager, Bolt.

Att få till den ultimata mixen av olika trafikslag var en återkommande synpunkt. Bland annat lyftes önskemål likt en ”one-app-lösning” för att underlätta för pendlare att planera en resa med olika trafikslag från olika leverantörer, vilket exempelvis finns i Berlin och Oslo.

Drönarleveranser av mat redan i sommar

Ett pinfärskt exempel på framtidens trafikflöden presenterades under eventet av Tele2:s Executive Vice President Stefan Trampus och Foodoras logistikchef Daniel Gustafsson Raba. Redan i sommar inleder Tele2, Foodora och Aerit ett samarbete där 5g-uppkopplade drönare används för snabbare och grönare matleveranser till exempelvis trädgårdar och kajer på Värmdö.

Möjligheten att utveckla befintligt resande med hjälp av ny teknik lyftes också fram av Reidun Svarva, affärsutvecklingschef på kollektivtransportföretaget Torghatten, som menar att vi i framtiden kan ha kaptener som från ett kontrollrum på land styr flera pendelfärjor över exempelvis Riddarfjärden, och därmed skapar en ny form av bro. Det här är möjligt tack vare att trafikbolagen får dedikerade delar av bandbredden i 5g-nätverket.

Mer av ”busstrafik” till sjöss

Candela har utvecklat ett elektriskt bärplansfartyg, där en vinge under vattnet lyfter skrovet över ytan, vilket innebär att snabbare resor utan svall – och otroliga 80 procents minskad energianvändning. De nya båtarna leder till att sjötrafiken i framtiden mer kommer att likna busstrafiken, menar Mikael Mahlberg, Head of PR and Communication på Candela.

– I dag ser vi få turer med stora fartyg på sjön. Ingen skulle bli jätteglad om 4:ans buss gick två gånger om dagen och att det är en 400-personers buss som rullar in där bara 50 personer går ombord. Det är inte ett jättebra resesystem på land och vi bör inte ha det på vatten heller, utan istället satsa på mindre och mer fullsatta enheter som går oftare, säger Mahlberg – som understryker att sjötransporterna inte får glömmas bort i planeringen av staden.

Blidösundsbolagets tekniska chef Torvald Hvistendahl påpekade att också gamla trotjänare, som fraktat stockholmare i generationer, kan fortsätta att underlätta för framtidens 08:or, men på ett grönare sätt. Ett av deras fartyg från 30-talet har hybridiserats, med hjälp av landteknik från Scania – som nu även kan användas på vattnet. Lösningen är betydligt billigare än att köpa in nya fartyg.

Samarbeten med konkurrenter för bättre laddning

Att Scania inte bara samarbetar till havs utan även på land stod klart då Henrik Gustafsson, Public Affairs Manager på Scania, berättade att Scania tillsammans med konkurrerande fordonstillverkare investerar stora summor för att utveckla högpresterande laddinfrastruktur nära motorvägar och logistikpunkter.

Henrik Gustafssons tydliga medskick till politiken är att hålla kvar vid uppsatta klimatmål och skapa rätt förutsättningar för framtidens transporter.

Incitament för goda beteenden

I en tätare stad ökar konkurrensen om plats. Att hitta flera användningsområden är därför eftersträvansvärt, menar EasyParks Sverigechef Gustaf Lartén, som bland annat lyfte möjligheten att kunna ladda elbilar samtidigt som de är parkerade.

– Mobilitet är lika med en attraktiv stad. Här vill vi skapa incitament för att främja goda beteenden. Kanske kan vi prissätta nyttjande av mark på ett bra sätt, och på så vis skapa bättre incitament för att få folk att använda staden bättre. Att Stockholm redan är en attraktiv stad kan vi tacka vattnet för och Stockholms Hamnars vd, Magdalena Bosson, förklarade att staden har testat och testar olikas lösningar, som en del av stadens kajstrategiarbete. Kajbalkonger och flytande paddelbanor är exempel som redan har testats och utmaningen är att hitta en bra balans mellan sjötrafik och rekreation.

Dyr upprustning

En annan är det stora upprustningsbehovet inom kollektivtrafiken.

– Vi har alla våra bussterminaler och de blir ju dyra att investera i. Det ser vi till exempel på Slussen där vi gör en jättestor investering, sa trafikdirektör Gunilla Glantz.

Hon poängterar samtidigt att utbyggnaden av tunnelbana och spårväg är stora framtidssatsningar och Gunilla Glantz passade också på att lyfta vikten av samverkan mellan staden och privata aktörer.

– Exempelvis samverkan med alla de bolag som jobbar med mikromobilitet och den typen av frågor tror jag är jätteviktigt.

Publicerat mars 15 2024