Ganska ofta får Jessica Nilsson frågan om vad hon som projektledare på Stockholms Handelskammare egentligen gör på dagarna.
– Att svara är alltid ganska klurigt och jag har ingen hisspitch, för jag tror faktiskt inte att det finns någon för projektledare i den rollen jag har, säger Jessica Nilsson.
Hon förklarar att arbetet innebär många kontakter med Stockholms Handelskammares cirka 1 700 medlemsföretag, framför allt inför olika seminarier och event.
– Mycket sker ju bakom kulisserna. Oftast har vi en idé om ett ämne som behöver belysas och vad vi vill skapa för medlemmarna och då är frågan hur vi ska rama in det hela, vilka vi ska bjuda in och hur vi gör eventet så intressant och proffsigt som möjligt.
Nya utmaningar med digitala möten
Under pandemin ställde Stockholms Handelskammare om helt till digitala möten. Även sedan restriktionerna har lättat finns nästan alltid möjlighet att delta på distans då en majoritet av seminarierna är hybridmöten. Projektledarna har därmed även behövt fundera en hel del på användarvänlighet och hur man bäst engagerar den gäst som sitter framför skärmen hela arbetsdagen.
– Det är tufft att konkurrera med allt som nu sker digitalt, det finns så mycket att välja på och förväntningarna är höga. Men det är samtidigt kul att det blir mer lättillgängligt, säger Jessica Nilsson.
Hon förklarar att hon ständigt lär sig nya saker genom sitt arbete.
– Vi exponeras för så många intressanta frågor och det jobbar vi med att kanalisera. När vi når ut med det vi gör, då har vi verkligen lyckats på jobbet, säger Jessica.
Nya perspektiv på pendling och mångfald
Att ständigt utveckla mötesplatsen för att främja kunskapsutbyten och nätverkande är en av projektledarnas huvudsakliga uppgifter. För Jessicas del har det arbetet dock skett helt på distans under 2021.
– I sex månader har jag jobbat ifrån Sydafrika, det var väldigt kul att kunna passa på nu när mycket är digitalt.
Att ha fokus på Stockholm ifrån Kapstaden har varit perspektivgivande, enligt Jessica.
– Jag är tacksam för kollektivtrafiken som sträcker sig relativt långt ut utanför Stockholms stadskärna och att vi har cykelbanor som gör det enkelt att ta sig runt utan bil. Att bo och leva i ett annat land har varit spännande och nyttigt, säger hon, och fortsätter:
– Man lär sig mer om sig själv och får nya perspektiv. Sydafrika är ett fantastiskt land på många sätt, ett land som inte lämnar någon oberörd.
Får saker att hända i snabbrörlig organisation
Jessica Nilsson har arbetat som projektledare på Stockholms Handelskammare i fem år. En kollega beskriver henne som ”en riktig doer och en sådan man vill jobba med”. Det är en beskrivning hon mottar med glädje eftersom hon listar just ”att få saker att hända” som en av hennes starkaste drivkrafter.
– Ett annat driv är min nyfikenhet och jag är tacksam att jag har fantastiska kollegor att jobba med. Då blir det roligt att gå till jobbet.
Då hon efter en masterexamen i Uppsala sökte jobb stod flera saker på önskelistan: en arbetsplats där det händer mycket, där det både finns ett lokalt och ett internationellt perspektiv, många olika människor och koppling mellan näringsliv och politik. Stockholms Handelskammare checkade av alla rutor.
– Det är ju en väldigt snabbrörlig organisation vi jobbar i och i slutändan handlar det om att vi går till en arbetsplats där vi får saker att hända genom att människor möts.
För att fylla på batterierna mellan seminarier och events så är det stallet eller gospelkören som gäller.
– Jag brukar också vara ute i Nackareservatet och traska runt eller så är jag hemma med vovven eller hos familjen, säger Jessica.
