English en
Carl Bergkvist och Tomas Stavbom vid Stockholms Handelskammare om regeringens satsningar på infrastrukturen.
Under veckan har regeringen lämnat flera besked som gynnar huvudstadsregionens infrastruktur. Carl Bergkvist och Tomas Stavbom vid Stockholms Handelskammare kommenterar satsningarna. Foto: Josefine Bäckström/Bildkoll/Pressbild

Regeringens viktiga besked för utvecklingen av huvudstadsregionens infrastruktur

Regeringen har under veckan lämnat flera viktiga besked som gynnar utvecklingen av huvudstadsregionens infrastruktur. Besked som välkomnas av Stockholms Handelskammare.

– Samtliga frågor har vi arbetat mycket hårt med senaste åren och det är välkommet att regeringen också prioriterar dem, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare. 

Bland annat höjs anslagen för fyrspåren mellan Stockholm och Uppsala från 2,5 miljarder kronor till 10 miljarder kronor. Det innebär en kraftig ökning mot Trafikverkets förslag och att bygget kan färdigställas snabbare.

– Det är viktigt att regeringen prioriterar satsningen på fyrspår mellan Stockholm och Uppsala som handelskammaren drivit under lång tid. Nu ser vi fram emot att bygget startas så resorna kan förbättras, säger Tomas Stavbom, Stockholm Handelskammares regionchef i Uppsala.

LÄS ÄVEN: Alternativ till nationell plan ger 250 miljarder i större samhällsnytta

Tvärförbindelse Södertörn får full finansiering

Det andra beskedet som regeringen lämnat gäller Tvärförbindelse Södertörn, som nu får full finansiering och kan byggas enligt plan.  

– Det är mycket välkommet att regeringen går på Trafikverkets förslag och förstärker infrastrukturen i södra Stockholm, säger Carl Bergkvist.

Utredning för att stärka Arlandas omkringliggande infrastruktur

Regeringen kommer också att tillsätta en utredning för att stärka Arlandas omkringliggande infrastruktur och landförbindelser.  

LÄS ÄVEN: ”Satsa på Arlandas omkringliggande infrastruktur”

– Att regeringen ger Trafikverket i uppdrag att utreda Arlandas omkringliggande infrastruktur är bra. Om Arlanda ska kunna växa och utvecklas måste resorna till och från flygplatsen förbättras, säger Carl Bergkvist och fortsätter: 

 – Vi på Stockholms Handelskammare har tidigare lämnat förslag kring landförbindelserna till och från Arlanda, och det är fint att se att regeringen varit lyhörd och tagit dessa förslag i beaktande. 

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat juni 10 2022