English en
Stockholms Handelskammare välkomnar regeringen förslag på sänkt krav på kontantinsats för den som köper en bostad för första gången.
Stockholms Handelskammare välkomnar regeringen förslag på sänkt krav på kontantinsats för den som köper en bostad för första gången. Foto: Josefine Bäckström, pressbild/Mickes fotosida, Mostphotos

Sänkt krav på kontantinsats välkomnas

Sänkt krav på kontantinsats för förstagångsköpare av bostad. Det är förslaget som regeringens utredare i dag presenterat. För en förstagångsköpare skulle det nya förslaget innebära en finansiering av 5 procent – jämfört med dagens 15 procent.

– Det är mycket välkommet att det nu läggs ett skarpt förslag om en lägre kontantinsats. Vi vet att ett av de största hindren för unga att komma in på bostadsmarknadens är kravet på en hög egen kontantinsats. Med stigande bostadspriser tar det allt längre att spara ihop, vilket stänger ute flera grupper från att förvärva sitt boende, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

LÄS MER: Ungas hinder på bostadsmarknaden

Viktigt att införa fördelaktiga bosparformer för unga

Stockholms Handelskammare har tidigare rapporterat om hur unga personer och samhällsnödvändiga yrkesgrupper får det allt svårare att finansiera sitt boende till följd av dagens kreditrestriktioner.

I rapporten ”Riv bostadsmarknadens barriärer” tryckte Stockholms Handelskammare på vikten av att införa bosparformer och startlån som är fördelaktiga för unga, som i dag har svårt att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

På så vis blir det möjligt att kombinera ett ansvarsfullt sparande med möjligheten för unga att i ett tidigare skede förvärva sitt första boende.

 

Uppdaterat september 4 2023 Publicerat april 4 2022